Bekkenfysiotherapie vrouwen

Bekken- en bekkenbodemproblemen bij vrouwen is een veel besproken en voorkomend probleem. Een paar druppels urineverlies bij lachen of sporten neemt u misschien voor lief , maar dit is uiterst onverstandig ! In de loop der jaren kan dit probleem verergeren , het is van belang dat u zo snel mogelijk met de juiste training begint. Pijnklachten tijdens of na een zwangerschap verdienen ook uw aandacht, blijf er niet mee lopen! Andere problemen zoals een drukkend gevoel aan de onderkant, stuitjesklachten, ontlastingsverlies , verlies van windjes , pijn bij het vrijen of obstipatie zijn misschien door juiste tips en adviezen in combinatie met oefeningen te verhelpen. Hieronder kunt u zien hoe de organen in het kleine bekken liggen met daarbij de bekkenbodemspieren. Wilt u meer weten? Mail naar bekkenadvies@gmail.com of nog beter  maak een afspraak.

Vrouwelijke bekken met de organen en de bekkenbodemspieren

Bekkenbodemproblemen:

De bekkenbodem bestaat uit spierbundels omgeven door compact bindweefsel en uitgespannen aan de onderzijde van het bekken via het schaambeen aan de voorzijde naar het heiligbeen aan de achterzijde. Wat doen de bekkenbodemspieren? De bekkenbodemspieren spannen aan bij hoesten,  niezen of persen, om ongewild urineverlies te voorkomen.

  • Ze ondersteunen de buikorganen, met name als u staat.
  • Ze beschermen de bekkenorganen (blaas, vagina en darm) voor schade van buitenaf.
  • Ze houden de organen in het kleine bekken in de juiste positie.
  • Ze fungeren als sluitspier van de blaas en endeldarm zodat de mens onder bewuste controle kan uitplassen en ontlasting kan hebben.
  • Ze maken seksuele gemeenschap mogelijk.

De bekkenbodemspieren moeten stevig zijn en voorzien van goede zenuwen zodat zij de juiste spanning en controle hebben.

Wat gebeurt er bij een zwakke/beschadigde bekkenbodem?

De volgende problemen kunnen ontstaan: 1. Stressincontinentie. Onvrijwillig verlies van urine bij hoesten, niezen, tillen, lachen of lichamelijke inspanning zoals sporten. 2. Urge incontinentie. Onvrijwillig verlies van urine gepaard gaand met plotse onhoudbare aandrang om te plassen. 3. Gemengde incontinentie. Tegelijkertijd last van stress- en urge incontinentie. 4. Verzakking van organen in het bekken, waarbij de blaas, darm en/of baarmoeder in of buiten de vagina uitstulpen. 5. Seksuele problemen, zoals een verminderd gevoel bij seksuele gemeenschap of een gevoel van een wijde vagina.

Werkwijze bij Bekkenbodemproblemen:

Het eerste consult bestaat ui het inventariseren van uw klachten en lichamelijke beperkingen. Dit gaat gepaard met vragenlijsten, plasdagboek en ontlastingsdagboek om beter inzicht te krijgen. Indien noodzakelijk en na instemming van u vind er bij het 2de consult een inwendig onderzoek plaats dat de spierfunctie van uw bekkenbodem in kaart brengt. Is er sprake van een te hoge of een te lage spanning van uw spieren; is er een balans in functie van de bekkenbodem en is er een relatie met bijvoorbeeld de lage rug/bekken/heupen of ademhaling? U krijgt hier dan antwoord op, een behandelplan en oefenprogramma volgt hierna waarbij u duidelijke instructies krijgt voor thuis.

Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap
Kenmerken van bekkenpijn

Bekkenklachten kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap of na de bevalling.Dit kan ook jaren na de bevalling zijn,dan is behandeling nog steeds zinvol.Ook kan de oorzaak gevonden worden na een ongeval , breuk van het bekken of schaambeen. Dit komt voor bij zowel mannen als vrouwen.De pijnklachten staan voorop die leiden tot problemen bij het dagelijkse functioneren. De pijn kan zich bevinden rondom het bekken: In de lage rug, bij het stuitje, rondom het schaambeen, in de liesstreek , in de buik maar ook uitstralend naar de benen, schouderbladen of nek.De pijn is wisselend van stekend tot zeurend. Van af en toe tot continue maar ook de plaats kan wisselen.

 Houdingsvermogen wervelkolom bij zwangerschap

Activiteiten die moeite kunnen  kosten:

  • Langere tijd staan, zitten, liggen of lopen, Opstaan vanuit bed, stoel en/of bank, In en uit de auto stappen, Lopen en traplopen,Omdraaien in bed,
  • Sporten,Tillen, Huishoudelijke taken, Vrijen,Fietsen,Kind verzorgen,Werken

Veelvoorkomende klachten:

  • Door het been zakken, Blokkeren van een been,Uitstralende pijn naar de benen,Zeurende pijn in de rug,bekken,schaamstreek of liezen.
  • Pijnscheuten in rug,bekken en/of schaambeen, Zware benen, Darmklachten,Opgeblazen buik/onderbuikspijn.
  • Incontinentie,Toenemende pijn gedurende de dag,Napijn, de volgende dag of na een zwaardere activiteit.

Werkwijze bij bekkenklachten

Door diverse nascholing te volgen ben ik tot een eigen visie en behandelwijze gekomen.Door een goede samenwerking tussen behandelaar en cliënt is het behandelresultaat positief te noemen.

Van groot belang is dat de cliënt :

1. Inzicht krijgt in haar of zijn klachtenpatroon 2. Begrijpt wat pijn doet met je lijf en leven 3. Zelf het dagelijkse functioneren bekijkt en eventueel aanpast   4. Inzet toont om de adviezen en oefeningen uit te voeren 5. Minstens 1 maal met de partner komt voor massage – en oefeninstructies 6. In beweging blijft!

Door de gerichte oefentherapie en ondersteuning van de partner komt de cliënt niet meer dan 5 maal voor een behandeling.Hierna kan de cliënt de oefeningen samen met de partner uitvoeren tot het einde van de zwangerschap of  tot de volgende fase van de revalidatie. Na een bevalling is het van belang je “core” te trainen, oftewel de spieren die verantwoordelijk zijn voor een goede stabiliteit van de rug en bekken. Deze moeten in balans zijn , bij vermindering van functie van een van deze spieren gaan de andere overbelast worden en dat geeft klachten. Hieronder is te zien hoe dit werkt.